sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Pikkukylppärin betonilattia

No Nyt!

Moni teistä seurasikin pientä lattiaprojektiani instagramin puolella. 
Lupasin kirjoittaa siitä tarkemman selostuksen tänne blogin puolelle, joten tässä se nyt tulee. 
Kun me ostimme nykyisen kotimme, emme ehtineet enää vaikuttaa itse laattavalintoihin. 
Molemmissa kylpyhuoneissa on lattiassa tämä aika perinteinen 10x10cm harmaa laatta, 
mistä en liiemmin pidä. Kylpyhuone on stereotypia 2000-luvun pesutilarakentamisesta, 
joten päätin modata sen nykyaikaiseksi.
Kaikkihan me rakastamme betonilattioita, joten selvittelin asiaa hieman 
ja sisustusystäväni innostamana ryhdyin tuumasta toimeen. Koska me mieheni kanssa värkätään aina vähän kaikenlaista, löytyi meiltä lähes kaikki tarvikkeet valmiina varastosta. Ehkä sieltä ruudun toiselta puolelta löytyy kohtalotoveri - aina joku projekti menossa? I feel you, tuttu juttu :D

Tässä siis kuva lähtötilanteesta. Pinnat puhdistettu ja suihkuseinä poistettu.




Ihan ensin pesin lattian laimennetulla Tikkurilan maalipesulla.
Koska en halunnut kastella tilaa, puhdistin pinnat huolellisesti puhtaaseen veteen kostutetulla liinalla.



Maalipesun jälkeen suojasin reunat ja levitin laatan pintaan primerin eli dispersion. Tähän käytin Webervetonit MD16. Tuote on laimennettavaa ja pullon kyljestä löytyy selkeät käyttöohjeet.


Sitten päästiinkin jo tositoimiin. Mieheni sekoitti minulle ystävällisesti laastisankoon käyttämäni Webervetonit RF - saneerauslaastin, jonka minä levittelin lattiaan kahta erikokoista lastaa apuna käyttäen. Kannattaa yrittää jo tässä vaiheessa saada pinnasta mahdollisimman tasainen ja huomioida lattian kaadot.

Kuivumisvaiheessa kannattaa työntää lastalla kaikki ylimääräiset nyppylät pois eli tasoittaa lattiaa vielä tarpeen mukaan. Laasti kuivuu kovetessaan todella kovaksi ja pinnan muokkaaminen on siten myöhemmässä vaiheessa vaikeampaa.


Annoin saneerauslaastin kuivua seuraavaan päivään, jonka jälkeen hioin sen karhealla hiomapaperilla läpi. Muista ohentaa reunoja lattiakaivon vierestä. Yksi kerros laastia riittää tasoittamaan laattapinnan tasaiseksi, mutta siinä näkyy silti laatan ruudukko. Jos lattia jätettäisiin tällaiselle betonipinnalle, kannattaisi siihen liipata vielä toinen kerros laastia ja hioa se jälleen kuivumisen jälkeen.


Tässä välissä puhdistin lattian huolellisesti pölystä ja levitin jälleen kerroksen dispersiota. 
Seuraavaksi levitimme lattialle kerroksen Kiillon itsetasoittuvaa TopPlan-lattiatasoitetta. Tasoitetta ei sellaisenaan suositella kosteisiin tiloihin eli pinta ei ilman päällikerrosta/käsittelyä todennäköisesti kestäisi vettä. Kannattaa siis käyttää omaa harkintaa tämän tuotteen kohdalla ja ottaa huomioon tila, johon tasoitetta on laittamassa. Itse päädyin tuotteeseen ystäväni innostamana ja kokeilunhaluisena janoten tietoa kestääkö pinnoite esim. lakan tai epoksipinnoitteen alla. 
TopPlan oli tavallaan helppo levittää, koska se on melko juoksevaa ja leviää lattialle jonkin matkaa itsestään. Leviämistä voisi verrata mokkapalojen suklaapäällysteeseen, se on samalla tavalla juoksevaa, mutta jähmettyy hetken kuluttua niille sijoilleen.
Se, mitä en tässä vaiheessa tiennyt, oli että jokaisesta vedosta jää tasoitteeseen raita, sitä kun ei tummasta lillingistä nähnyt lainkaan. 
Sitten vain odottelemaan kuivumista.




Lattian kuivuttua oli ihmetys suuri. Se oli niin ihana, sileä ja tasainen. Sellainen samettinen. Mutta. Siinä oli ilmakuplia! En tiedä mistä ilmakuplat johtuivat, mutta koska ei se nyt hyvä tuollaisena ollut, hioin pinnan kevyesti, levitin kerroksen dispersiota ja uuden kerroksen TopPlania.


Ja miten ihana siitä sitten tulikaan. <3


Nyt lattia piti enää lakata. Alkuun ajatuksena oli käyttää tähän tarkoitukseen mattaa Tikkurilan Fontedur Matt-lakkaa, mutta koska kyseessä oli tilaustuote ja huomasimme, ettei lattiaan kestä tällä välin tulla pienintäkään jälkeä, päädyimme toiseen tuotteeseen. Moni varmasti tietää, että käsittelemätön betoni on kauniin vaaleaa ja täysin mattaa. Väri tummuu hieman käsittelyn jälkeen, aivan kuten puu tummuu kun se öljytään. Käsittelemätön betoni on kuitenkin täysi mahdottomuus kun puhutaan lattiamateriaaleista, joten päädyimme pinnoittamaan lattian Solmasterin UR300 vesiohenteisella "lattiamaalilla". Sitä en tiedä mitä tekemistä tuotteella on maalin kanssa, koska kyseessä on uretaanipinnoite. Tuote soveltuu erilaisille pinnoille ja sekä sisä- että ulkokäyttöön.
Tuoteselostuksessa sanotaan mm. tuotteen soveltuvan ajoratamerkintöjen maalaukseen asfalttipinnoilla, joten sen luulisi kestävän kulutusta kylpyhuoneen lattiassa :D




Levitin ensimmäisen kerroksen siveltimellä. Vaihtoehtona olisi ollut mikrokuitutela, mutta laiskuuttani päädyin siveltimeen. Virhe. Tasaisemman ja mattaisemman pinnan saa ehdottomasti telaamalla tuote lattiaan. Onneksi korjasin mokani telaamalla toisen kerroksen, tuotetta kun kehotettiin levittämään kaksi kerrosta.

Saatoin tuolla aiemmin jo mainitakin, että TopPlan ei sitten kestä minkäänlaisia roiskeita, niistä jää lattiaan jälki. Se ei myöskään kestä hiomista, vaan hiominen aiheuttaa lattiaan tummemman laikun. Noh, olipa kerran perhe ja perheessä 1-vuotias. Sitten se yksivuotias pääsi livahtamaan sinne kylppäriin ja kuolasi lattialle. Äiti yritti tätä pyyhkiä ja lopputuloksena kauniita laikkuja muuten niin täydellisessä lattiassa. :D Ensimmäisen lakkakerroksen jälkeen pinta oli kiiltävämpi kuin toisen kerroksen kuivuttua, sen kun levitin telalla. Ei kannata säikähtää, kun lakka tekee lattiasta todella kirjavan, väri tasoittuu kyllä kuivuessaan.



Lopputulos on ihana, kaunis betonilattia, noh, noita muutamia laikkuja lukuunottamatta. Onpahan nyt oikein signeerattu ja uniikki :D.  Koska betoni johtaa hyvin lämpöä, on lattia jalalle mukavan lämmin. Sileä pinta on helppo pitää puhtaana ja se on lattiamateriaalina laattaa kivemman tuntoinen. Vielä pitää tiivistää saumat sikaflexillä ja vasta sitten päästään testaamaan lattian todellinen vedenkestävyys. Yleensä me käydään suihkussa pääkylpyhuoneessa, mutta toisinaan myös pikkukylppärin suihku on käytössä. 





No, mitäs te tykkäätte? Tuliko hyvä? Itse ollaan todella tyytyväisiä ja jos lattia tosiaan kestää käytössä, oli tämä ihan superhelppo makeover!  Seuraavaksi otan työn alle tuon ihanan harmaan raidan tuossa suihkun takana..


Loppuun haluan korostaa tämän olleen oma kokeellinen projektini, ja jos joku haluaa kotiaan tästä innostuneena uudistaa, tekee sen omalla vastuullaan.


Jos tulee mieleen kysymyksiä, kysykää toki! Minuun saa myös olla yhteydessä sähköpostitse nordiccitylife@gmail.com

1 kommentti: